La situació actual de les abelles i els pol·linitzadors, en general, és clau per abordar la problemàtica envers la sostenibilitat ambiental. Les abelles i altres pol·linitzadors permeten garantir l’abastiment dels aliments a nivell mundial i és que un 75% dels productes que es conreen tenen la necessitat de pol·linització per a desenvolupar-se. En paral·lel, reforcen la conservació de la biodiversitat generant multitud de beneficis al territori. Una de les maneres més eficients d’incrementar el consum d’un producte alimentari és donar-li noves sortides i utilitzar-lo en nous processos. La mel és un excel·lent substitut del sucre blanc refinat. Per aquest motiu, en el present projecte es vol incorporar mel amb diferents característiques nutricionals i reològiques a nous productes alimentaris. Un altre criteri de sostenibilitat és l’ús de mecanismes de circularitat.
En aquest context, es planteja l'economia circular com a la cooperació entre elaboradors alimentaris proveint-se mútuament d’ingredients i/o subproductes a revaloritzar i, d’aquesta manera, reduir l’impacte de l’acumulació de subproducte. En el marc del projecte es treballarà en la revalorització del xerigot, fruita (poma i pera), llegums, mel i alga espirulina per a l’obtenció de nous productes alimentaris. Aquesta revalorització de coproductes s’alinea amb repte i cultura de disminució del malbaratament alimentari.
Finalment, també es vol argumentar la necessitat de potenciar la visibilitat i competitivitat de les zones rurals, així com destacar-ne la situació de partida del present projecte. El projecte porta per títol RE-VALORA TERRITORI, donat que s’entén que és tan important el producte obtingut com el seu origen i el lloc on s’elabora.
El projecte presenta els següents objectius:
1. Reaprofitar subproductes i coproductes d’alt valor nutricional per incorporar-los a nous aliments
2. Desenvolupar una nova gama variada d’aliments diferenciats i enriquits nutricionalment
3. Potenciar la circularitat i la cooperació entre diferents empreses alimentàries del territori
4. Revaloritzar el territori, augmentant la competitivitat del sector agroalimentari
5. Obtenir resultats transferibles al sector agroalimentari català.
Ajuts per a la execució de projectes de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri), en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027.
18/12/2024 -
05/05/2026
En execució
Pressupost total: 204.708,33€ Total import ajut: 166.084,12€