Des del Clúster Gourmet de Catalunya hem organitzat la 7a Jornada d’Immersió Estratègica a l’Escola Hoteleria i Turisme CETT de Barcelona amb l’assistència de diferents empreses gourmet.

Des del Clúster Gourmet de Catalunya hem organitzat la 7a Jornada d’Immersió Estratègica a l’Escola Hoteleria i Turisme CETT de Barcelona amb l’assistència de diferents empreses gourmet.

És la jornada anual de referència que reuneix a empreses i entitats de tota la cadena de valor per reflexionar estratègicament i fer networking entre les empreses que formen el sector de l’alimentació de qualitat.

El debat s’ha centrat en diferents temàtiques com les tendències de mercat, el sector BIO, així com el màrqueting experiencial, entre moltes d’altres.

La Immersió també ens ha servit per compartir casos d’èxit i facilitar la generació de nous projectes estratègics amb l’objectiu de promoure nous negocis i actuacions per a millorar la competitivitat del sector. En destaquem la promoció de CATALONIA GOURMET i les seves marques als mercats internacionals així com l’estratègia de focalització proposta productes gourmet eco.

Volem agrair la seva presència als assistents i en especial la implicació de tots els participants, com és el cas de:

La Sra. Natalia Marco, Retail Knowledge Experience de AECOC, ens ha explicat quines són actualment les tendències estratègiques del retail que es poden resumir en 8 grans blocs (salut i sostenibilitat; conveniència i delivery; hard discount; omnicanalitat; gama dels frescos; “mercaurantes”).

També Begoña Taboa, responsable de Carrefour BIO ha donat a conèixer la visió d’aquest líder que està dins d’un sector en constant creixement. El sector BIO està en clar creixement augmentant a Espanya en un 218% entre 2008-2018. Un sector amb un perfil de consumidor que també està en creixement (jove, preocupat per la salut, medi ambient, etc.) on hi ha però importants reptes com un preu elevat i la necessitat de “democratitzar” el producte bio.

El mercat de La Boqueria és tot un exemple d’adaptació als canvis del consumidor. En els darrers anys molt visitat per el turista, les parades han adaptat la seva oferta a un menjar per emportar en detriment del producte. Aquest any celebra els seus 180 anys amb activitats destacades per a l’apropament del producte al públic local. Ens ho ha explicat el Sr. Oscar Ubide i Marcet, gerent del mateix mercat.

El Sr. Jon Etxeberria Ijurra, soci fundador de Baiba Group, ha fet referència a la innovació en la cadena de valor de l’alimentació. Entre el destacat, els 3 elements clau de la innovació (propòsit; cultura i recursos) així com la necessitat de que les empreses pensin en treballar una innovació disruptiva per a l’entrada a nous clients amb nous productes.

En Victor Fortunado de Food Republik, expert en fires internacionals, ens ha parlat dels productes ‘food’ que s’estan presentant ara arreu del món i que ells han pogut identificar mitjançant el seu servei de “foodscouting” visitant fires de referència internacionals com Fancy Food a Estats Units o bé Gulfood a Dubai. Alguns exemples ben curiosos com el producte d’ou envasat al buit “ready to eat” o bé aigua amb col·lagen.

Per últim, el Sr. Santiago Jordan, professor en Coordinació de Grau de Comunicació i Màrqueting de la Universitat de Vic, ens ha introduït al màrqueting de l’experiència en el client reflexionant sobre l’evolució del màrqueting 2.0 a 4.0 on el màrqueting ha de tenir propòsit social; marca i societat han de col·laborar per a un món millor; una marca que s’humanitza i que ha de tenir una estratègia omnicanal.